Ordu Aybastı ismi nereden gelir?
Aybastı, Ordu’nun iç (güney) kesiminde, denizden uzak bir ilçedir. Nüfusun önemli bir kısmı Türkmen olan Çepnilerden oluşmaktadır. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan ay, güneş, duman veya ay tutulması gibi kavramlardan türediği düşünülmektedir.
Ordu ili hangi Türk boyundandır?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu Mesudiye hangi boydan gelir?
Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır.
Aybastı neyi meşhur?
Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, pancar dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.
Ordu Aybastı hangi boydan?
Türklerin (Oğuzların Çepni kolu) Ordu bölgesine ilk girdiği nokta Aybastı Perşembe Yaylası’dır. 1105’in yaz aylarında Danişmendoğlu Bey Emir Danişmend Gazi komutasındaki 6.000 kişilik ordu ile 70.000 kişilik büyük güç Trabzon Devleti arasında burada çok şiddetli bir savaş yaşanmıştır.
Ordu Gölköy hangi Türk boyundandır?
Hacı Emiroğulları Beyliği: Bu beylik, Mesudiye ilçesi çevresinde yaşayan Türkmenlerin Çepni aşiretine mensup Bayram Bey tarafından kurulmuştur.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepnilerin bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden gelmektedir ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Ordu Alevileri nereden gelmiştir?
Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.
Çepni Türkleri kimlerdir?
Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar. Başkent daha sonra Niksar’a taşındı.
Ordu Fatsa hangi Türk boyu?
Danışmet Gazi’nin beylerinden SEVLİ Bey, Ladik tarafından müdahale ederek kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun’un bir kısmını ele geçirip Trabzon’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu olaylardan sonra yerleşen Oymaklar sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu boyların en önemlisi ÇEPNİ’dir.
Ordu hangi ilden ayrıldı?
Ordu, Türkiye’nin Ordu ilinin şehri ve merkezidir. Osmanlı döneminde 1920’de Trabzon ilinden ayrılarak 4 Nisan 1920’de il statüsüne kavuşmuştur. TÜİK verilerine göre 2020 yılında 19 ilçe ve belediye ve bu belediyelerde toplam 772 mahalle bulunmaktadır.
Ordu Kumru hangi Türk boyu?
391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Aybastı eskiden nereye bağlıydı?
İlçemiz 1945 yılında Gölköy’e bağlı bir belediye olarak kurulmuştur. İlçemizin ilçe statüsü 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7033 sayılı Kanunla belirlenmiştir.
Aybastı’nın kaç köyü var?
Aybastı Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 1 Belde Sayısı: 0 İlçe Sayısı: 21 Köy Sayısı: 0
Aybastı nasıl bir yer?
Aybastı tarihi kalıntılar bakımından zengin bir ilçedir. Karaçalı Kilisesi, Sefalık Köyü Kalıntıları, Şeyh Hasan Kümbet Evliyaları, Türbeleri ve Perşembe Yaylası görülmeye değer yerlerdir.
Ordunun ismi nereden gelir?
Bahaeddin Yediyıldız, “ordusu/başkenti olan” anlamına gelen Ordu isminin, Türklerin bölgeye geldiği 14. yüzyıla dayandığını belirtmektedir. 1960’tan itibaren kullanılmaya başlandığı ve bu ismi ilk olarak Hacı Emiroğulları’nın kullandığı belirtilmektedir (Yediyıldız, 2000: 74).
Ordu Fatsa ismi nereden gelir?
II. FARNAK, Fatsa’nın eski hükümet binasının bulunduğu alanda kızı FANIZAN adına bir kale yaptırmıştır. Bu kaleden dolayı
Ordu Aybastı’nın nüfusu kaç?
Aybastı Nüfusu – Ordu Aybastı nüfusu 2022 yılı itibariyle 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10’u ise çocuktur.
Ordu hangi isim?
Toplu isimler: Betimleyici isimler toplu isimler olarak adlandırılır. Örnek: ordu, sürü, aile, orman, insanlar, ulus, takım, delegasyon, kongre, grup, tabur, takım…