Teknenin bölümleri nelerdir?
Teknenin temel parçalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Pruva (Baş)Kıç (Kuyruk)Sancak.Liman.Gövde (Taban)Güverte.Kaptan EviTavşan Yolu.Daha fazla makale…•9 Ağustos 2024
Kaç çeşit dümen vardır?
İki tür dümen vardır: levha dümenler ve profil dümenler. Levha dümenler bir zamanlar her boyuttaki gemide kullanılırken, artık sadece nehir teknelerinde ve motorsuz deniz araçlarında kullanılmaktadır. Profil dümenler her türlü gemide kullanılır.
Geminin kısımları nelerdir?
Talimatlar: Pruva veya pruva geminin arkasını ifade eder;
Teknenin arka kısmına ne denir?
Bir teknenin ön kısmına pruva, arka kısmına kıç, önden ufka kadar olan bölüme pruva, kıçtan ufka kadar olan bölüme ise pupa denir.
10 numaralı kısım neresidir?
Çok sayıda futbol efsanesi nedeniyle 10 numara futboldaki en sembolik sayılardan biridir. Bu nedenle oyun kurucular, santrforlar ve hücum orta saha oyuncuları genellikle 10 numaralı forma giyerler.
Tekne elemanları nelerdir?
Tekne Parçaları ve Gövde Parçaları: Teknenin su hattının altında kalan kısmı. Omurga: Teknenin yelkenlerin ürettiği güçle ileri hareket etmesini sağlayan ve teknenin devrilmesini engelleyen parça. Dümen/Sırık: Teknenin dönmesini sağlayan parça. Dümen: Pala açısını ayarlamak için kullanılan parça.
Dümen tutan gemiciye ne denir?
Gemiyi dümenleyen kişiye dümenci denir.
Pervane slip nedir?
Başka bir deyişle, pervanenin karşıt sürükleme kuvvetini hesaba katarak dönme hareketi sırasında aldığı etkin eğimdir. Geometrik eğim ile etkin eğim arasındaki farka kayma denir. Pervanenin hareketinden kaynaklanan ve bir vida eğimine benzeyen dairesel ve ileri doğru bükülmüş yola pervane yolu denir.
Dümen sistemi nedir?
Dümen: Geminin hareketlerini kolaylaştıran ve yelken açarken geminin rotasını değiştirmeye veya manevra yapmaya yardımcı olan çelik veya çelik sacdan yapılmış bir yapıdır. Dümen sancağa veya limana çevrildiğinde, geminin seyahat hızına bağlı olarak bir su kuvveti kullanarak gemiyi döndürmeye çalışır.
Geminin arka kısmına ne ad verilir?
Doll: Geminin arka kısmına verilen isimdir. Bulwark: Geminin köşe kısımlarına omuz kirişleri denir. Sancak: Geminin hangi tarafında olursanız olun, sağ taraf sancaktır.
Parampet neresi?
Yük, yolcu ve personelin denize düşmesini önlemek ve şiddetli dalgalarda güvertenin ıslanmamasını sağlamak amacıyla yanlara yerleştirilen metal korkuluklara parampet denir.
Puntel nedir?
“PUNTEL” kelimesinin anlamı: Güverteyi güçlendirmek için alttan dikey olarak yerleştirilen destek veya güvertedeki korkulukları tutmak için güverteye dikey olarak yerleştirilen demir çubuklar.
Geminin uç kısmına ne denir?
CUNDA: Uçmak anlamına gelir. Mast-cunda, boom-cunda, derrick-cunda. Cunda-side: Yelkenlerin direk yakalarına kadar uzanan uçlarına verilen isimdir.
Sintine neresi?
Sintine, bir teknenin su hattının altındaki iç kısmıdır. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu bölümün alt ve depolama güvertesinin altında kalır. Motor ve kazan dairelerinden sızan su ve yağların depolandığı geminin alt kısmına sintine alanı denir.
Dümen palası nedir?
Bir teknede dümen tahtası nedir? Teknenin istenilen yönde hareket etmesini ve dönmesini sağlayan, kıç direğine tutturulmuş plakaya dümen denir.
Teknenin üst kısmına ne denir?
ANA GÜVERTE: Gemi veya teknenin en üstteki yürünebilir güvertesi. ANA OMURGA: Güverte, geminin tepesinde, baş güvertesinin altında yer alır ve geminin pruvasından kıçına kadar uzanır.
Teknenin ön kısmına ne denir?
Bir teknenin ön kısmına “baş”, arka kısmına “kıç”, önden ufka kadar olan bölgeye “ileri”, kıçtan ufka kadar olan bölgeye ise “arşın” denir.
Sintine neresi?
Sintine, bir teknenin su hattının altındaki iç kısmıdır. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu bölümün alt ve depolama güvertesinin altında kalır. Motor ve kazan dairelerinden sızan su ve yağların depolandığı geminin alt kısmına sintine alanı denir.
En iyi tekne gövdesi hangisi?
Ahşap, tekne yapımındaki en güçlü malzemedir. Epoksi kaplama, bu teknelerin uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılmasını sağlar. Ahşap doğal olarak ağır bir malzeme olduğundan, sert hava koşullarında stabilite sunar. Mühendislik ahşabının tek dezavantajı, seri üretilememesidir.